Selasa, Jun 06, 2006Tamat sudah minggu orientasi.....Senior-senior dah balik dah.....masing-masing dengan misai lebat, muka 'cenge' konon-konon nak takutkan sikit junior.....apa raaaa.....Tradisi blok aku tiap-tiap junior baru masuk.....berkumpul tengah blok........sessi 'taklimat'.....antara kandungan taklimat....."Tiap freshies wajib mengambil 50 nama dan tandatangan tiap senior dalam masa 3 hari....."

Maka selepas taklimat berduyun-duyunlah freshies mintak sain autograph dari senior....yang pasti laku untuk permulaan buku pastilah fascilitator yang dah bersama kami sejak seminggu lalu. Aku kira beruntung sikit pasal aku ber'room mate' ngan senior yang kira 'otai'...."Bear" nama samarannya.....taklah besar macam beruang pun....tapi sebab berasal dari Bukit Beruang, Melaka. Proses tanda-tangan untuk aku taklah susah sangat.....sebab bila tanya room mate siapa aje....terus bagi tanda tangan.....namun hanya setelah beberapa 'task' selesai.....contohnya buat iklan.....jadi radio buruk (masuk dalam loker & nyanyi sampai senior puas hati), kalau kena yang payah sikit......berenang atas lantai....Serdang-heli tak berlaku di kolej aku.....selamat!

Walaupun penat...tapi aku suka....banyak yang lucu...Terutamanya bila 1 bilik kecil muat untuk dua orang dipenuhi dekat 20 orang. Bayangkan 2 orang dalam almari, tiap atas almari ada seorang, tiap bawah katil ada seorang, tiap bawah meja ada seorang, atas meja, yang mencangkung di jendela tingkap, yang buat 'iklan' (yang famous iklan uat batuk cap ibu dan anak), yang ketuk ketampi.....mau tak gamat! Biasanya junior yang kureng sikit tu akan kena teruk sikit. (Kurang bergaul). Aku kira oklah...(bukan sebab si Bear) aku buat je apa yang senior suruh asalkan tak melampui batas. Majoriti senior semuanya 'open minded' dan beretika.
Cuma ada sekali tu aku kena maki hamun......bukan apa....senior sahaja test sejauh mana aku "tahan maki".

Rata-rata senior disini walaupun ragging macam-macam cara....namun diakhir 'interview' banyak nasihat serta tips-tips serta lagenda campus diberi kepada aku..antara lagenda yang aku terima......Bilik aku 107 disumpah....tiap-tiap semester atau sessi pasti ada yang GB (gagal, diberhentikan)....harap-harap bukan aku.

Genap 3 hari aku dapt mengumpul 80 nama ....hampir semua penghuni blok (Itupun selepas 3 hari tak cukup tidur...asyik tidur pukul 4 pagi, dahlah kuliah nak kena pergi). Ada juga yang kurang 30. Bila berkumpul semula untuk taklimat...mana yang kurang 50 kena 'mental tocher'...ada yang nangis.....ish...tragis sungguh....Aparaaa...mereka yang kurang t.tangan tu diberi 2 jam untuk dapatkan baki tanda tangan......masak! Lagi teruk kena.

Selesai satu perkara...sampailah kemalam kemuncak.....Upacara Mandi Minyak!! Tiap freshies dikumpulkan di tepi Blok (Blok aku bentuk segiempat sama dengan court takraw ditengah) semuanya memakai seluar pendek. kami disuruh nyanyi Negaraku dan lagu-lagu patriotik dan entah apa lagi entah. Kemudian dengan pembesar suara ketua senior buat pengumuman...."Dengan ini kamu dengan rasminya menjadi ahli Blok Cendekiawan....selepas ini tiada lagi istilah freshies dan senior, hak anda sebagai ahli blok adalah sama!!" Swoooshhhh......air jatuh menderum-derum dari tingkat atas....siap sembur dari fire hydrant lagi....Seronok bukan main lagi....maklumlah.....dah rasmi jadi ahli blok dah....dan tamatlah suai kenal....Adalah dekat sejam kena siram...naik kecut dibuatnya...Air dari baldi yang dicurah dari atas tu tak tahulah air apa....
(Kemudian aku dapat tahu...ada air sabun rendam baju yang dah seminggu lamanya....baunya sendiri mau ingat). Selepas mandi minyak, tiap seorang akan berdiri ditengah court atas kerusi dan memperkenalkan diri. Masa itu senior-senior akan memberikan nama glamer yang akan dipakai sepanjang menjadi siswa di UPM ni.....nasib baik tiada yang lucah. Lucu aku dengar nama-nama tu....nama aku pun tak kurang lawaknya.....

Tamatlah minggu orientasi...yang rasmi dan tidak rasmi......kenangan yang tidak akan aku lupakan...

0 Comments:

Post a Comment 

blogger templates | Make Money Online