Ahad, Ogos 20, 2006

Sempena bulan menyambut kemerdekaan ni aku nak kongsi ilmu sikit.......

Maksud Merdeka (dari Kamus Dewan)

merdeka (merdéka) bebas (drpd penjajahan, kurungan, naungan, dll), lepas (drpd tebusan, tuntutan), berdiri sendiri, tidak bergantung pd yg lain: Malaysia ialah sebuah negara yg ~ dan berdaulat; besok ia jadi seorang awam yg ~ dan tidak lagi menjadi perajurit yg dikongkong oleh undang-undang dan disiplin; ~ ayam bebas sama sekali (boleh melakukan sesuatu sekehendak hati); akhbar ~ akhbar yg tidak terikat pd mana-mana parti politik; memerdekakan memberi kebebasan melepaskan drpd penjajahan (kurungan dll), membebaskan: India telah dimerdekakan pd bulan Ogos 1947; bagaimana dia boleh ~ dirinya drpd kapitalis-kapitalis kecil itu? kemerdekaan perihal merdeka (bebas), kebebasan: kita telah berjaya mencapai ~ pd 31 Ogos 1957; pemerdeka orang dll yg membebaskan drpd penjajahan (kurungan dll); merdeheka.


Aku teringat masa aku belajar di UPM dulu.....subjek Program Pengembangan Pelajar...(tak salah aku). Pensyarah yang mengajar aku ketika itu, Prof. Azahari (Bukan ahli JI yang terkorban tu), mengajar aku tentang konsep merdeka dalam hidup...dengan cara bertani! Aku pun dah lupa cara penyampaiannya tu....tapi lebih kurang beginilah....

"Negara kita telah merdeka setelah sekian lama.....namun diri kita masih belum merdeka dari bebanan dan tanggungan hidup! Bukannya untuk merdeka secara total, namun untuk memerdekakan diri dalam konteks kegawatan ekonomi yang boleh kita elakkan dengan cara bertani...Sebagai contoh....

  1. Merdekakanlah diri kita dari keperluan membeli serai, cili api, limau nipis serta sayuran lain yang boleh ditanam sendiri. (Cili api sekarang 1kg RM10, serai 3 btg RM1, limau nipis 1kg RM2.50 -harga pasar) Cuba kira berapa banyak yang dah kita jimat untuk seminggu!
  2. Merdekakan diri kita dari perlunya membeli daun kari,cekur, pegaga dan banyak lagi yang boleh kita dapati sendiri dengan menanam hanya dalam pasu!
  3. Merdekakan diri kita dari keperluan membeli pewarna rambut (agak2 kaler merah gitu) untuk menyorokkan uban yang dah bercelaru/berceratuk dikepala...Tanamlah pokok inai sendiri!
  4. Merdekakan diri kita dari keperluan membeli losyen pelembut tangan/kaki yang dah keras kematu dan muka berjeragat dengan menanam sendiri pokok aloe vera dalam pasu dirumah!
  5. Merdekakan diri kita dari keperluan beli ikan segar dari pasar! Tak payah susah2 bela flower horn atau kelisa yang maintenance tinggi.....Bela aje puyu, keli haruan dalam akuarium...senang!
  6. Merdekakan diri kita dari beli pewangi2 untuk harumkan rumah atau kereta dengan ambi purr atau ntah apa2 brand lagi.....guna aje daun pandan dan limau kasturi yang kita tanam sendiri buat potpori!

Banyak lagi cara untuk merdeka dari segi ekonomi.....cuma itulah serba sedikit yang boleh kita buat untuk merdekakan diri dari bebanan tanggungan harian. Kalau duduk dikampung, dah tentu macam2 kita boleh buat. Tapi kalau duduk di flat atau taman perumahan dah tentu kawasannya agak terhad! Memadailah tanam dalam pasu aje! Itupun kalau rajin.....kalau malas...asyik nak senang......TAKDA OBAT!

SELAMAT MENYAMBUT ULANGTAHUN KEMERDEKAAN MALAYSIA KE49!!

0 Comments:

Post a Comment 

blogger templates | Make Money Online