Isnin, Jun 30, 2008

Bulan ni agak mengarut sikit... kerja aku banyak bertangguh.. macam2 ada... tapi datangnya dari aku sendiri.. Bulan ni bulan 'MALAS' bagi aku... bukan bulan tapi AKU! Entah apa sebabnya aku pun tak tau, tapi nasib baik kerja semua dah hampir selesai, cuma nak merumpai je lagi... Tapi kerja2 merumpai kene tangguh2 sebab cuaca kebelakangan ni hujan pulak saban hari. Tak hujan waktu pagi, turunnya waktu petang. Kadang2 seharian aku duduk rumah, tak buat apa pun. kalau ada line internet kat Rembau boleh juga update apa2 yang patut. Ni PC kat PD. Bila la agaknya nak beli laptop dengan broadband... boring2 leh jugak surfing di bawah pokok mangga... hehehehe. Barulah petani moden..kikikikiki. Blog HSP ni pun dah tak ada ape yang menarik... entah kenapa kini aku semacam ketandusan idea... Nak tulis apa pun dah tak tahu... Bila ada idea, nak menulis, line internet pulak slow..(walaupun aku guna streamyx). Slow pun slow lah...

Dalam bulan ni je boleh dikatakan tiap2 minggu ada kursus kelolaan Jab.Pertanian Rembau. Pergilah jugak walaupun semua kursus tu aku pernah hadiri, bukan apa, 'just to refreshen things up'... omputih cakap ulangkaji... hehehe. Dari kursus pembajaan sampailah ke kawalan perosak. nanti kalau ada kelapangan, aku akan update bab2 pembajaan. Mungkin juga masukkan bab membuat baja teknik 'Natural Farming' memandangkan peningkatan kos baja dipasaran sekarang. Insyaallah.

Banyak juga gambar2 yang aku ambil cuma tak postkan je lagi dlm blog... mcm dah jadi cerita basi je... Apa2 pun aku postkan jugaklah...

Gambar Kursus cantasan mangga ( Lokasi: Kebun aku)

Kursus ini dibuat untuk memberikan gambaran teknikal sebenar cara2 & pemilihan dahan2 yang perlu dicantas/potong. Para peserta terdiri daripada Pembantu Pertanian kawasan & Peg. Jabatan Pertanian daerah. Tak tahulah siapa yang bagi penerangan/pengajar kursus tu sebab aku sampai lewat. (Aku tak diberitahu perubahan tarikh kursus). Yang aku tahu, teknik yang diajar banyak yang perlu diperbetulkan. (hehehe patutnya aku yang mengajar)

Pn Hasnah (PP kawasan aku) sedang memotong dahan besar pada pokok mangga aku yang tengah berbunga... haiyaaa??!! Penat aku maintain cabang dahan tu...




Pelajar2 IPTA yang sedang praktikal di Jab. Pertanian Rembau ambil bahagian dalam kursus. Mengecat bekas dahan yang dipotong. Kalau ikutkan, sepatutnya dahan tu dipotong bawah lagi... yang ni nanti cabang baru akan naik dari paras bahu, nanti berbuah susah nak capai. (huhu.. nak kena repair lak nanti...)


Asri beria2 memotong dahan..mentang2 pakai 'chainsaw'! (habis pokok aku..huhu)

Mana lagi pokok yang nak kene 'operate' ni?

Dahan mana nak pilih ni? Hmmm..susah2 tebang ajelah pokok ni! Hehehe
(Latar belakang rumpun serai)


Dalam asyik selalu pergi kursus ni, aku terpikir nak buat kursus penanaman serai. Amacam? Ok tak? Ingat nak buat di kebun aku je. Boleh aku tunjukkan sekali cara harvest, penyediaan benih, maintenance buang daun, penyediaan plot termasuklah praktikal menanam. Aku ingat sehari cukup kut. Tetapi peserta kena pakai pakaian ladang. Duduk dengar kursus bwh pokok.. sambil pekena angin kebun. baru best! Dgn cara tu, tak payahlah 'charge' mahal2. Memadai kos makan & kertas2 kerja yang akan diberi nanti. jumlah peserta dihadkan kepada 15 orang je satu sesi. Kursus buat hari sabtu & Ahad pada tiap minggu. Ingat kalau aku buat nak mula sesi pertama pada 19/07/08 ni. Yuran tak lebih RM100. Amacam, ok tak kawan2??? Tp aku tgh planning lagi ni.. Nk buat yang terbaik.... Insyaallah...

3 Comments:

  1. Keluarga Bahagia said...
    yes..yes... inilah yang ditunggu-tunggu.... tapi minyak naik la Pak Tani... saya kat Batu Pahat... tapi kalu buat jugak... saya nak ikut!!! rasanya 12hb Julai nie gi Rembau... member baik kawin...area mana lupalak...
    PakTani said...
    orait la tu..keluarga bahagia.. leh jumpa nanti 12 hb ni kalau turun rembau..Insyaallah..call nanti kalau nak singgah,
    BujangSelamber said...
    Emmmm...aku rasa cadangan yang bagus tu....boleh aku bagi cadangan pada yang baru nak mula....Apa2 pun aku nak sertai juga. Kalau ader roger2 le phone aku 019 2749445

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online